Monday, January 11, 2010

NR 4

Minu põlvkonna koondnimi: Piiramatud noored . Võimaluste rohkus .

Põlvkonna iseloomustus:
kirju
arvuti- ja tehnikalähedane
seks ja vägivald - peamine, mis müüb

kõigil haridus
hall mass* - vähe tahetakse eristuda

Põhilised erinevused minu ja mu vanemate põlvkonna väärtuste vahel:
Minu põlvkonnal on palju rohkem võimalusi, maailm on meie jaoks avatud, kuid vanemate põlvkonna piirid olid venemaa piirid.
Vanemate jaoks on perekond tähtsam, kui tänase põlvkonna jaoks. Tänapäeval on peamine hariduse ja karjääri saavutamine ning võimalikult palju maailma avastada.

Vanemad on konservatiivsemad.

* * * * *
A. Kivikas "Jaanipäev"


PERENAINE
- eluväärtused: olla tubli ja töökas perenaine ning teha ära kõik töö, mis vaja, mitte lasta endal puhata. Kuid kõige peamine, et ta oli lapsi sünnitanud, sest kõike muud võib teha ka tööline.
- kibestumused: kuna ta oli vaesest perest, siis äi ja ämm olid teda igatpidi närinud ja kiusanud.
Ka Peet, ta mees, hakkas oma isa ja ema vaateid pooldama. Lähedasteks ja tarvilikkudeks inimesteks ei saand nad kunagi üksteisele, nende vahel oli ikka see neetud äia ja ämma varandus, mis neid ligineda ei lasknud, vaid kui vanne üksteisest eemale tõukas. Nad jäid üksikutena ja külmadena üksteise kõrvale ja isegi lapsed ei suutnud neid ühendada.
- kahtlused: kas tema mees vähegi teda armastas või ei

PEREMEES
- au: ülikoolitab poega ja peab kahte tütart linnas üleval
- uhkus:
ülikoolitab poega ja peab kahte tütart linnas üleval
- väärtused: tema on perepea ja laste isa, naine ei ole talle keegi
- kahtlused:
mis tema pojast saab, kas temast saab hea taluperemees või ta tahab kõik maha müüa ja taluga enam mitte tegemist teha



20. saj alguse peresuhted olid talusisesed. Mees oli perepea ja naine perenaine, kelle kohustuseks olid kõik kodused tööd. Tihti ei oldudki koos niivõrd armastusest, kui sellest, et oleks lihtsalt koos üks töökas peremees ja töökas perenaine. Või pandi paari ka jõukuse järgi. Naine kuulus enamasti mehele.

Tänapäeval oldakse koos enamasti siiski armastusest, vahel on ka põhjuseks lapsed, kuid vanemate poolt paari panemist ei ole, nagu see toimus 20ndal sajandil. Ka abiellumist on vähem, suund liigub rohkem vabaabielude poole.

Tulevikku me ette ei tea. Kuid ma arvan, et suhted muutuvad meeste ja naiste vahel veel vabamaks. Mõlemad on suhtes võrdsed. Abielusid ilmselt toimub veel vähem ja elatakse enamasti lahus. Arvan, et rohkem on tulevikus intiimsuhteid kui armastusel põhinevaid suhteid.

No comments:

Post a Comment