Monday, February 8, 2010

NR 12

TARK NAINE

Eduard Vilde "Tabamata ime"

MÜÜT
Tark naine on haritud, iseseisev, elegantne, korrektne, ka riietuselt, viisakas, ta teab kombeid, ei käi rumalalt ega läbimõtlematult. Ta teab, mida ta on väärt. Ta teab mida tahad ja käitub selleks vastavalt. Ta on ka üsna vaikne ja veedab tihti aega üksinda. Tema armastatuimad hobisid on kindlasti raamatute lugemine.

E.VILDE ARVATES
Naine - iseseisev, tugev, tark, isikliku arvamusega, maitsekas, nii riietuselt kui ka muudest temale kuuluvatest asjadest, mõistlik, nõuandev, heasüdamlik, hea arvestaja ning südameasjade teadja

M. SILLAOTS
Kattub Vilde omaga. Kuid erineb selles osas, et Vilde andis Eeva Marlandile ihu ja vaimu, kuid mitte hinge.

MINU ARVAMUS
Mina arvan targast naisest niisamuti, kui mu kirjeldatud müüt. Mis aga tänapäeval on teisiti - kui varasemal ajal olid targad naised üsna vagad ja väga ei pidutsenud, siis tänapäeval võib ka väga tark naine vahepeal lõbutseda ja korralikult ning see ei muuda teda vähem targemaks.


Kuidas võeti Vilde sõnul tema näidend vastu?
Tartus, kodanliku intelligentsi poolt võeti ta näidend üsna vaenulikult vastu. Kuid Tallinnas oli asjalikum ja parem.

Kas tänapäeval on ka võimalik, et maha tehakse?
Võimalik on ikka, sest kriitikat on igal pool. Kuid usun, et tänapäeval on üsna sallivad inimesed, samuti on nad haritumad ning mõistavad, et Vilde teos on sisult hea, järelikult pole ka midagi, mida maha teha.

No comments:

Post a Comment