Monday, December 21, 2009

NR 2 - Arthur Adson "Kriisid ja kriisid"

Arthur Adson 1910

Milline on kriis ja milline lahendus?

Kriise on mitmeid.

1. Teatrite kriis on kassades, liiga vähe käidakse teatris. Kui varasemal ajal armastati teatriskäimist, siis sel ajal käidakse rohkem muudel meelelahutusüritustel.

2. Kunstnikute kriis on näituselkäijate vähesuses ja teoste ostjate puudumises.

3. Kirjanduse kriis on ilukirjanduse väheses ostmises, sest kõik raha kulub kooliõpikute peale, mida tuleb aina rohkem ja rohkem osta.

Üldine kriis aga peitub huvide kiindumisest majandusalalistesse ja maisetesse asjadesse ning pahadest võistlejatest (kino, rekordsport jne.).


Lahendused

1. Tuleb toetada õigeid asju õiglaselt.

2. Tuleb tekitada inimestes rohkem huvi vaimliste-kunstiliste produktide vastu.

3. Keelata tuleks nö pahad võistlejad - kinod, tsirkused, kabareed ja muud tingeltangleid. Võibolla jätta alles vaid teaduslik kino hariduse andmise vahendina.

4. Peamine oleks, et riiklik toetus oleks mõjuv ja õiglane, s.o. toetust ei peaks saama ajaviitelised ettevõtted, rekordsport, jalgpall, operetitegelased ja sellesarnased asutused. Neid võiks toetada kindel seltskond ja eraisikud.

* * * * *

Üks tänapäeva kultuurikriis?

Hm, tänapäeval võib öelda, et suurimaks kriisiks on ilukirjanduse lugemus noorte ja laste seas. Suureks võistlejaks/paheks on tulnud arvuti, mille taga lapsed istuvad terve oma vaba aja. Selle kõrvalt ei jää aga aega raamatutele, mida on vaja väga sõnavara, kirjaoskuse ja mõtlemise arendamiseks.

Mis oleks lahenduseks?

Tuleb tekitada raamatute vastu huvi.
* * * * *
Ennustan, et 20ndate Eesti kirjandus on ..
Üsna ühekülgne, puudub uuenduslikkus. Lisaks puudub ka üleüldine huvi ilukirjanduse vastu. Mis jätab kirjanduse ilma nii lugejatest kui ka toetajatest.
* * * * *
Kevad

Kevad on minu jaoks üks ilusamaid aastaaegu, siis ärkab kõik ellu ja särama. Ojad hakkavad vulisema ja linnud laulma. Siis on ka mu sünnipäev, võibolla teeb see samuti selle aja kuidagi tähtsamaks teistest. Mis mulle aga kõigerohkem kevade juures meeldib, on see, et siis ma tean, et suvi pole kaugel ja suvel on vaheaeg. Vaheajal saan ma minna Hiiumaale mere äärde ja näha oma kalleid sõpru, keda pole juba kaua näinud. Siis on ka soe, ei pea pakse riideid kandma ja külmetama. Kõik need mõtted tekivad mul kevadega.

Kevad on üks alalõpmata ilus aeg. Sinilillede väljad metsa all ja eredam päike kui terve talve on olnud. Päevad hakkavad samuti pikenema ja ei ole enam seda väsitavat pimeduseaega.



Albert Kivikas "Kevad"

- Üsna rõve luuletus, mulle kohe üldse ei meeldi ..

nt . "Uulitsvasikat nylitakse vilkasti, nugaluudadega turgude magudelt, bulvaaride kubemist, promenaadide turjadelt kasitakse talvine kõõmas ja mädanev nahk."


Albert Kivikas "Piimluik"

- Juba ilusam. Lugu ilmselt unenäost, sellest kuidas tüdruku käest maha kukkunud piimapudelist ilmus piimluik ning pudelist jäid alles vaid killud ning kuidas autor sõitis oma mootorpaadiga peegelruudus, mis trampides purunes ja ta uppus peegelvette.. üsna ulmeline lugu.


Albert Kivikas "Õitsev välk"

- Tal on ikka luuletustes üsna palju julmusi. Selles luuletuses kaitsevad pigivalget kuldmune munevat luike üheksa ülespoodud konna ja tosin ristilöödud kuldnokka.


* * * * *

Friedebert Tuglas "Kirjanduslik päevaraamat"

Mida ta arvab Kivikase luulest?

Tuglasele väga meeldib. Ta leiab, et "Lendavad sead" on huvitav, lopsakasõnaline ja fantaasiarikas fraaside kogum, mida ta soovitab soojalt lugeda. Kivikas pidavat tema sõnul katsetama uut stiili ning selle peale mitmekordsest lugemist kiires igavaksmuutumises ei tohtivat süüdistada kirjaniku kirjanduslikku ausust. Tuglas kiidab Kivikase uuenduslikkust ja stiili, mis toovat üksluisesse kirjandusse värve sisse.



* * * * *

MINU ARVAMUS

"Skandaalsus on kirjaniku debüüdi puhul esmatähtis."

Ma arvan, et iga kirjanik peab kuidagi inimestele silma jääma ja igal kirjanikul peab olema midagi öelda. Kui ta räägib niisama elust-olust, siis see on inimestele juba vana ja tuttav ning ei paku pinget. Kuid kui kirjanik räägib skandaalist, siis see tekitab lugejates suurt huvi ning seda kirjanikku ka hakatakse lugema.

Loomulikult on alati esmapilk kõige peamisem arvamuse mõjutaja, ehk kirjanik peab alustama kohe alguses skandaaliga, et jääda silma ning saada omale ka lugejaskond.

No comments:

Post a Comment